Amatööri Elias Haavisto kellisti huippunimet Paltamossa – Emilia Tukiaiselle ylivoimainen voitto naisissa

Paltamo Openin 10-vuotisjuhlakilpailun voittajat Elias Haavisto ja Emilia Tukiainen. Kuva Juha Hakulinen.

Suomalaisessa kilpagolfissa on harvoin nähty vastaavanlaista ilotulitusta kuin mitä Paltamo Openin päätöspäivänä nähtiin. Lopulta show’n varasti Kymen Golfin amatööri Elias Haavisto, joka voitti yleisen sarjan upealla tuloksella -17.

Naisten sarjassa voittajaksi pelasi Karelia Golfin Emilia Tukiainen (-4) valtavalla 11 lyönnin erolla.

Perjantai lähti käyntiin todella vauhdikkaasti, kun aamun ensimmäisessä lähdössä pelannut Mikael Salminen (-12) hurjasteli taululle 61 lyönnin kierrostuloksen. Sen jälkeen oli Juuso Kahloksen (-10) vuoro lyödä huipputulos tauluun. Hän pelasi kierroksensa 64 lyönnillä.

Viimeisessä ryhmässä yhdessä Lauri Ruuskan (-5) ja Alex Hietalan (-9) kanssa pelannut Haavisto sai kierrokselleen vauhdikkaan alun, kun hän pelasi ensimmäiset 9 reikää 29 lyönnillä. Takaysillä tahti hieman rauhoittui, mutta 63 lyönnin päätöskierros takasi Haavistolle uran ensimmäisen Audi Finnish PGA Golf Tourin osakilpailuvoiton. Salminen sijoittui toiseksi, ja Kahlos jakoi kolmannen sijan Matias Honkalan (-10) kanssa.

Haavisto sanoi kilpailun jälkeen, että hänellä oli sellainen tunne, että olisi pelannut Tiger Woods -videopeliä, sen verran hyvin peli sujui. Hyvä lopputulos ei tullut Haavistolle yllätyksenä, sillä peli on kulkenut jo pidemmän aikaa.

”Pelasin yliopistokisoissa todella hyvin ja voitin siellä kaksi kilpailua tällä kaudella. Viiden yliopistokilpailun kierroskeskiarvo taisi olla 70,6 lyöntiä”, Averett Universityn riveissä viime kauden pelannut Haavisto sanoi.

Lauri Ruuska ja Alex Hietala jäivät sivustaseuraajien rooliin Elias Haavisto viedessä voiton. Kuva Juha Hakulinen.

Syksyllä Haavisto vaihtaa uuteen kouluun, kun hän siirtyy University of West Floridaan.

Uran avausvoitto ammattilaiskentiltä tuli kovassa paikassa, sillä Paltamo Openissa oli paikalla useita huippunimiä niin miesten kuin naistenkin ammattilaiskiertueilta.

”Nyt ei osaa ehkä vielä tajuta tätä voittoa, mutta huomenna varmasti tuntuu hyvältä”, Haavisto kertoi tunnelmistaan.

Haaviston pelit jatkuvat juhannuksen jälkeisellä viikolla, kun hän pääsee pelaamaan junioreiden Suomen mestaruuksista kotikentällään Kymen Golfissa.

”On upeaa lopettaa junioriura kotikentällä pelattavissa SM-kisoissa!”

Ammattilaisten ykköspalkinnon pokannut Mikael Salminen oli perjantaihin lähdettäessä kaukana kärjestä, mutta 11 alle parin pelattu kierros nosti hänet raketin lailla tuloslistan kärkipäätä kohti. Salminen jakoi huippukierroksestaan kiitosta myös pelikavereina olleille Ursula Wikströmille ja Kalle Sneckille.

”Unski ja Kalle antoivat minulle rauhan pelata, eikä nostanut tulosta esille. Moni muu pelaaja olisi saattanut alkaa puhua tuloksesta kesken kierroksen. Mutta tuollaisia kierroksia tulee välillä, jossa putteja uppoaa vähän enemmän”, 2650 euron ykköspalkinnon voittanut Salminen sanoi.

Emilia Tukiainen otti vakuuttavan voiton Paltamosta. Kuva Juha Hakulinen.

Naisten sarjassa Emilia Tukiainen oli juuri niin ylivoimainen kuin perjantaihin lähdettäessä näyttikin. Eroa toiseksi nousseeseen Henni Mustoseen (+7) kertyi lopulta 11 lyöntiä. Kolmanneksi sijoittui Emmi Jalkanen (+10).

Tukiainen oli hymyilevänä päivän päätyttyä, sillä 68 lyönnillä sujunut kierros oli mennyt odotusten mukaisesti.

”Minulla oli todella hyvä fiilis lyönnin kanssa. Kokonaisuutena olen tyytyväinen tähän kisaan. Viime viikolla minulla oli vähän heikko suoritus, mutta fiilis oli kuitenkin korkealla, että pääsen tänne pelaamaan. Ja sitä paitsi tykkään tosi paljon tästä kentästä”, Tukiainen sanoi.

Audi Finnish PGA Golf Tour jatkuu vajaan kolmen viikon kuluttua Tammer Golfissa pelattavilla reikäpelin SM-kilpailuilla.