Finnish Tourilta aukeaa nyt pelaajapolku kansainväliselle tourille – tältä näyttää kesän kilpailukalenteri

Finnish Touriin kuuluu tänä vuonna yhteensä yhdeksän kilpailua, joista kaksi on yhteiskilpailuja Nordic Leaguen kanssa.

Finnish Tourin finaalikenttänä toimii Vuosaari Links myös kaudella 2023. KUVA: JUHA HAKULINEN

Finnish PGA Golf Tourin presented by Crispin kilpailukalenteri kaudelle 2023 on julkaistu. Kiertueeseen kuuluu yhdeksän kilpailua ja karsinnat. Kilpailuista kaksi on Nordic Leaguen ja Finnish Tourin yhteiskisoja. Lisäksi sekä reikäpelin että lyöntipelin SM-kisat palaavat osaksi Suomen ykköskiertuetta.

Finnish Tourin järjestelyistä vastaa myös tänä vuonna GoGolf. Promoottori Jani Perttilän mukaan Nordic Leaguen kanssa toteutettavien yhteiskisojen ja SM-kilpailujen mukanaolon mahdollistaa tiivistynyt yhteistyö Suomen Golfliiton kanssa.

Victor Edin on Timberwise Finnish Openin puolustava mestari. KUVA: JUHA HAKULINEN

Nordic Leaguen kanssa tehty sopimus avaa Finnish Tour -pelaajille myös väylän Suomenlahden toiselle puolelle, sillä rankingin kolme parasta saavat kategorian pohjoismaiselle kiertueelle. Menestymällä Nordic Leaguessa pelaaja voi puolestaan selvittää tiensä Challenge Tourille.

Tätä polkua pitkin vuonna 2015 Challenge Tourille eteni Tapio Pulkkanen. Pari vuotta myöhemmin Pulkkanen voitti CT:n rankingin ja on ollut siitä lähtien European Tourin eli nykyisen DP World Tourin vakiokasvoja.

Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen on iloitsee siitä, että Finnish Tour tarjoaa nyt varteenotettavan reitin kohti isompia kiertueita. Yhteiskilpailut Nordic Leaguen kanssa vahvistavat myös kotimaisen kiertueen profiilia.

”Finnish Tour on aiemmin ollut tietyllä tavalla irrallinen kansainvälisestä kilpailujärjestelmästä. Toivottavasti tämä ruokkii suomalaisten miespelaajien etenemistä urallaan ja antaa esimerkkiä siitä, kuinka omaa tasoa ja osaamista pitää kehittää portaittain”, Juvonen toteaa.

”Olemme tyytyväisiä, että saamme tehdä yhteistyötä GoGolfin kanssa. GoGolf hoiti kiertuetta viime vuonna hyvin, ja tapahtumat ovat hyviä. Me tuomme tukea kilpailun johtamiseen ja tuomarointiin”, hän jatkaa.

Finnish Tourin ranking-ykkönen saa erinomaisen ykköskategorian Nordic Leaguelle. Toiseksi ja kolmoseksi sijoittuneet saavat kategorian seitsemän, jolla pääsee Perttilän mukaan osallistumaan suurimpaan osaan kilpailuista.

Kausi alkaa toukokuussa

Finnish Tourin kausi alkaa pari viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna, jolloin kevät oli pahasti myöhässä. Avauskisaa isännöi Kullo Golf toukokuun lopulla. Karsinnat pelataan toukokuun puolivälissä Peuramaalla.

Kilpailukalenteri on tasapainoisempi kuin viime vuonna, jolloin kauden kilpailusta yli puolet oli pelattu kesäkuun puoliväliin mennessä. Nyt touko-, kesä- ja heinäkuussa pelataan kussakin kaksi kilpailua ja elokuussa kolme. Kausi päättyy syyskuussa pelattavaan finaaliin eli TeliaSamsung Openiin.

”Viime kausi painottui alkukauteen. Nyt kalenteri on tehty yhteistyössä Golfliiton kanssa, mikä mahdollistaa pelaajia paremmin palvelevan kilpailukalenterin”, Perttilä kiittelee.

Eezy Open, jonka potissa on peräti 40 000 euroa, on tänäkin vuonna Finnish Tourin lippulaivakilpailu. Se pelataan Golf-Pirkkalassa heinäkuun alussa. Muissa Finnish Tourin osakilpailuissa potissa on 10 000 euroa.

Vuonna 2022 Eezy Openin voitti Ilari Saulo. KUVA: JUHA HAKULINEN

Tänä vuonna myös SM-kisoissa on jaossa rahaa. Aiemmista vuosista poiketen potti jaetaan pelaajille kokonaisuudessaan, ei pelkästään sijoitusten perusteella. Juvosen mukaan SM-kisoissa myös naisten sarjaan on luvassa potti, jos kilpailuun ilmoittautuu riittävästi ammattilaispelaajia.

Molemmat Nordic Leaguen kilpailut pelataan elokuun lopussa, ja niitä markkinoidaan Finnish Swing -nimellä. Ensin on vuorossa Timberwise Finnish Open, joka pelataan Alastaro Golfissa. Vain muutama päivä tästä käynnistyy The Nordencenter Fream Extreme Open. Molemmissa kisoissa potissa on 50 000 euroa.

”Ilmoittautuminen Nordic Leaguen kisoihin on jo käynnissä, ja Suomen-kilpailuihin on jo tullut kansainvälisten pelaajien ilmoittautumisia”, Juvonen sanoo.

Tänä vuonna Finnish Tourilla kilpailunjohtajina toimivat Arto Teittinen ja Timo Huvinen.

 

Aika Kilpailu Kenttä
13.–14.5 Finnish Tourin karsinnat Peuramaa Golf
25.–27.5. Finnish Tour 1 Kullo Golf
1.–3.6. Finnish Tour 2 Suur-Helsingin Golf, Lakisto
15.–17.6. Reikäpelin SM-kilpailut Muurame Golf
6.–8.7. EEZY Open Golf-Pirkkala
19.–22.7. Lyöntipelin SM-kilpailut Koski-Golf
2.–4.8. Paltamo Open Paltamo Golf
25.–27.8. Timberwise Finnish Open Alastaro Golf
30.8–1.9. The Nordcenter Fream Extreme Nordcenter, Fream
15.–17.9. TeliaSamsung Open Vuosaari Links

 

Kategoriassa Uutiset